Faranjit

Faranjit boğazda, küçük dil arkasında ve bademciklerin olduğu bölgenin (Farenks) iltihaplanmasına denir. Faranjiti oluşturan nedenlerin başında virüsler ve bakteriler gelir. Çocuklarda faranjitlerin yüzde 95'i virüslerdir. Erişkinlerde ise yüzde 3-5 oranında bakterilerdir. Bu tür mikroplarla oluşan faranjitlere akut farenjit denir.

Burnun mekanik olarak tıkanıklığı, kemik eğrilikleri ve burundaki etlerin büyük olması, alkol, sigara, alerji, beslenme bozuklukları, iklim değişiklikleri özellikle üst solunum yollarının diğer hastalıkları gibi faktörler faranjitin gelişmesini kolaylaştırır.
Hastalık, vücutta lokal ve genel belirtiler gösterir. Lokal belirtiler; boğazda ağrı, yanma, batma hissi, öksürük, yutma zorluğu ve boğazın o bölümünde şişlik ve kızarıklık ile kendini belli eder. Bunlar lokal belirtilerdir.

Genel belirtiler; ateş yükselmesi, boyundaki lenf bezlerinin şişmesi, iştahsızlık, hâlsizlik, yorgunluk gibi belirtilerdir. Hastalığın tedavisi mutlak surette istirahat, kalorisi yüksek gıdalar, ayrıca ilaç, vitamin ve nefes açıcı ilaçlarla olur. Eğer akut farenjit tam tedavi edilmez ve kolaylaştırıcı faktörler hâlen devam ediyorsa hastalık kronikleşebilir. Ayrıca kronikleşmede şu etkenler de sayılabilir: Ailevî yatkınlık, dolaşım sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, endokrin hastalıklar ve gayrisıhhî ortamlarda çalışma hastalığın kronikleşmesine yardımcı etkenlerdir. Bir başka neden de farenkse komşu organların kronik hastalıklarıdır.
Kronik faranjitin şekillerini hekim saptar.

Bunlar şöyle sıralanabilir: Basit tipte kronik faranjit, daha çok gençlerde görülür. Muayenede farenks mukozasında kırmızılık ve üzerinde ufak tipte kabarcıklar hâlinde lenf bezleri görülür. Yine bu bölgede kurumuş ifrazat vardır ve hasta bunu çıkarmak için gıcık şeklinde öksürmek ister. Hypertrofik şeklinde lenfler biraz daha büyümüştür. Dolayısıyla farenks mukozası kalınlaşmıştır ve hasta, genzinde tutkal gibi yapışık ifrazat olduğunu söyler. Lateral faranjitte ise farenksin yan duvarlarında, yani bademciklerin arka tarafında yukarıdan aşağıya inen şerit şeklinde kalınlaşmış mukoza ve lenf bantları görülür.

Hasta, sabah kalktığı zaman boğazında ağrı ve sanki yabancı cisim varmış gibi bir durumun olduğunu hisseder. Atrofik farenjit de farenks mukozası incelmiş, pembe görünümünü kaybetmiş, soluk bir durumdadır. Hastanın boğazında kuruluk ve sertlik hissi, yapışkan kabukların bulunması, nefesinin kokması şikâyet konusudur. Mukozanın görünümü cilalı gibidir. Kronik farenjit ve faranjitlerin tedavisi; akut faranjitlerin doğru tedavi edilmesi, ilaçların doğru alınması ve tam istirahattir. Eksik tedavi, hastalığı uzatır. Hastanın ailevî yatkınlığı varsa, kronikleştiyse, mevcut hastalığı kolaylaştırıcı faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. En önemlisi, burunda solunumu engelleyen bir kemik eğriliği veya et varsa düzeltilmesi gerekir. Büyük kentlerdeki hava kirliliği de farenjit nedenidir.

19.01.2024 04:11:00
Faranjit ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Faranjit Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

70 Yorum Yapılmış "Faranjit"
ben 17 yaşındayım ekim ayı geliyor benim faranjitle başım belaya giriyor ne yapmam lazım bilmiyorum üstelik antalyada ekim ayınıdüşünün.
emel . 17.01.2014
bende kronik faranjit var,eğer sizde de varsa tekrarlayacağını hissettiğiniz anda çok sıcak ve çok soğuk içmeyiniz,sütten uzak durunuz yüksek sesle konuşmamaya dikkat ediniz,sigara içiyorsanız en azından geçene kadar içmeyin,ateşiniz çıktığında yüzünüzü ışlak bezle tamamen örtünüz ve dinleniniz,burnunuz tıkandığından ağızınızdan nefes almak isteyeceksiniz buda boğazınızın kurumasına yol açar yüzünüze örteceğiniz bez sayesinde ağızınıza giren hava nemlenir ve kurumasına engel olur
zafer şahin . 11.07.2013
Benimde faranjitim var ve bademciklerim şişmiş çok ağrım var dayanamıyorum
sevim . 24.07.2017
Gavıscon faranjit tedavisinde kullanılır mı. Doktor ise yarayacağını söyledi
Çok acil cevap arıyorum . 18.07.2017
Benim de var ve kalıcı ameliyat olur muyum
Acil cevap verin lütfen . 06.07.2017
bende faranjit oldum doktor cliacil 1.2 antibiyotik verdi sabah öle akşam içiyorum 4 gün oldu azaldı ama geçmedi ilaç iyi bir ilaçmı bilen varmı
murat . 13.04.2017
BİR SU BARDAĞINA BİR ÇAY KAŞIĞI KARBONAT EKLEYİP KARIŞTIRIN 1 HAFTA GARGARA YAPIN BİŞİ KALMIYO
MUSTAFA G . 07.02.2017
Çoğunuz 3 gün 5 gün 1 hafta herneye verilen antibiyotiği yada ilacı kullanıp iyileştikten sonra bırakmışınız.Diğer hastalıkları kronikleştirdiği gibi faranjitide kronikleştirmiş oluyorsunuz.Özellikle antibiyotiklerden bahsediyorum.İlaç verildiği zaman bütün tablet bitmelidir siz iyileştiğinizi hissetenizde.Eğer ilacı tamamen bitirmezseniz vucüt ilaca karşı rezistans yani direnç geliştiriyor ve vucüt tolerans yani ilacın etkii azalıyor.Bu yazdıklarım her ilaç için geçerlidir.Özellikle antibiyotikler.Umarım bir yararım olmuştur.
Sağlık Öğrencisi . 17.10.2016
bende kronik faranjitim yaklaşık 4 veya5 yıldır faranjit olmuyordum .soğuk içeceklerden tekrar nüksetti şuan bademciklerim nar gibi kızarık günde 2 defa antibiyotik kullanmaya başladım.bağışıklık sisteminiz güçlüyse bu illet vız gelir ..
emrah . 28.04.2016
üç aydır faranjit çekiyorum yorumları okudum tek değilmişim malesef doktora gitmekten ve ilaç içmekten bıktım böbreklerde zarar görecek diye korkuyorum tahlil röntgen yaptırdım kronik faranjit diyorlar başka bişey yok ama beni bitirdi bu hastalık herşeyi denedim geçmiyor ne yaptıysam bogaz kurulugu şişlik yutkunma zorlugu gece uykusuzluk herkese acil şifalar diliyorum
esra . 21.04.2016
arkadaşlar bu hastalık öksürme ile ilgilidir balgamınız geldğiğinde yutmayın tükürün sıcak su için bay bay
batuhan . 10.02.2016
ben 2 ay önce faranjt oldum. 3 gün amoklavin içtim geçti. ama ağır ishal oldum ilacı bıraktım. 2 hafta sonra tekrar başladı. bazen sadece boğazım ağrıyor bazen tüm vücudum çöküyor. tam tedavisi yokmu bunun
zafer . 27.01.2016
Yıllardır kronik faranjit.le yaşıyorum.doktorlara her başvuruda ilaç verdiler.Hep tekrarladı.Kurtulmak istiyorum.Bilgi istiyorum
Yıldırım kadiroğlu . 17.01.2016
arkadaslar radyofenkansla burun eti yaktırdım.. dr aşırı yakmış olsa gerek..farenjitim gecmıyor. nefes alıyorum sorun yok. ama her sabah kalktıgımda faranjıt kırmızı renkte ve bas agrısı ıle kalkıyorum. o kadar dr gıttım hepsı radyofrekansla alakası yok dıyor. ama ben kendimi biliyorum bu geçmeyen faranjit o opersayondan sonra basladı...operasyondan önce farnjit oluyordum basit antibiyotikle hemen gecıyordu ama malesef suan gecmıyor ve ben ne yapacagımı bılmıyorum...ust uste bısuru antıbıyotık aldım gecmedı...
enderrr . 14.10.2015
bağışıklıgınızı güçlendirin. doktor tavsiyesi ile çinko alın. ağız sağlığınıza dikkat edin. çok önemli bir alternatif tedavi. huvuç suyu. gargara yapın. taze olarak tüketin.
ebru . 13.10.2015
Bağışıklığınızı güçlü tutarsanız Faranjit dahil, bir çok hastalığı kolaylıkla atlatabilirsiniz. Arzu eden facebookdan ulaşabilir.
Volkan Verdi . 01.09.2015
arkadaşlar ben her gittiğimde doktor amoklavin ve benical yazıyor 1 hafta içiyorum geçiyor ama sonuçta sürekli antibiyotik veriyorlar çözümü yok
ali akın . 25.08.2015
ben CEC diye bir güçlü antibiyotik ile şifa buldum ancak 3 ay sonra tekrar edince doktor onu vermedi.
srht . 15.08.2015
Arkadaşlar boğaz acısı ile başlıyor bu lanet hastalık. ama bende bir de şu oluyor: bütün vücudum ağrıyor...eklem ağrılarından uyuyamıyorum. burun akıntısı yok. Bu yıl ki gribin de böyle olduğu söyleniyor. Cmtesi aşırı halsizlik ile acile gittim. Antb balgam sökücü, boğaz spreyi verdi. daha iyiyim ama hala çok halsizim.
Ayşegül . 01.06.2015
1 parol 1 mazjezik iç tabi tok olmanız lazım
atilla . 14.05.2015
Merabalar öncelikle.Benin de boğazım iki yıldır faranjit belasıyla dertte.Ve ben gerçekten doktora gitmekten çok sıkıldım.Ya pastil veriyolar yada işime hiç yaramayacak antibiyotikler...Evde bazen tuzlu karbonatlı su yapıp gargara yapıyorum ama bazen fayda sağlıyor.Eşarbım boğazımı kapattığından sürekli terliyorum ve sürekli hastalığım nüksediyor.Öğrenciyim yurtta kalıyorum bana kolay pıratik ve çabuk geçirebilecek bi tarifiniz varsa söyleyebilirseniz şimdiden çok teşekkürler...
enise . 18.03.2015
Arkadaşlar bunun çaresi güneş.Oturduğunuz evi güney cepheli alın.Daima sıcak yerlerde oturmaya çalışın.Kiralık güney cephe ama iyi güneş görmek kaydıyla evde oturun.Bende sürekli oluyorum.İlk sonbahar ayı olan eylülde oldum cefaks kullandım geçti ama 1 kere kullandım.Sonra martta oldum mayısta evimiz iyi güneş aldığı için geçti.Şimdi yine sonbaharda eylülde faranjit oldum ama evimiz iyi güneş almadığı için geçmiyor 2 yıldır.Kısaca özet olarak özellikle altını basa basa söylüyorum mrüzgarlı soğuk havalarda bütün vücudunuzu gözünüz dışında sararak dışarı çıkın ve eğer faranjit oldusanız sıcak bir evde oturun.Ben 4 kere oldum 3 kere geçti 4. sü hala 2 yıldır geçmedi.Sıcak ev bunun çaresi
faranjitten 2 yıldır müzdarip kişi . 01.03.2015
Arkadaşlar, 24 yaşımdayım 15 günde bir bademciklerim şişiyor,yanma hissi yutkunamama oluyor. hiç bişry yiyemiyorum ve gittikçe zayıflıyorum. ben artık çok sıkıldım bu durumdan yardım edin ne olur. ne iyi gelir bu hastalığa. bıktm 15 günde bir ateşlenip yatağa düşmekten.
Ozan . 25.02.2015
arkadaşlar bnde 5 seneye yakındır faranjit hastalağından dolayı zorluklar cekiyorum.bende de surekli sırt agrısı ve balgam var. tedavisi için yardımda bulunursanız sevinirim..
duru . 24.02.2015
arkadaşların çoğunuzun yorumunu okudum.siz gene iyisiniz. bende günde 6-7defa geliyor.tedavisi varmı bu illetin. varso doğru düzgün yazın nolur.Alah her kese şifa versin.bu bir başladımı hiç geçmez arkadaşlar.
zeynep . 01.01.2015
ben çoköksürüyorum ve doktor bana dedik sende buronşit var dedi faranjit var
melisa . 03.11.2014
Arkadaşlar size şiddetle antbiyotik kullanmamanızı öneriyorum sakın kullanmayın faranjit derken bide başınıza kandida illetini sararsınız tanju kardeşim senin sindirim sitemi bozukluğun antibiyotikten hemen bırak antibiyotiği
GÖKHAN . 25.10.2014
YÜZÜMDE EGZAMA TÜRÜ ALLERJİ ÇIKTI BAZI DOKTORLARDA EGZAMA DEDİ AMA SON GİTTİĞİM DOKTOR; BURNUN EĞRİ OLDUĞU İÇİN DEVAMLI AĞZINDAN NEFES ALIYOSUN BUDA FARENJİT YAPIYO ODA YÜZÜNE VURUYO DEDİ. BÖYLE BİRŞEY OLABİLİRMİ????????????
NİL_TUNA . 21.10.2014
r4bis arkadaşım nerde doktora gittin sana zahmet o doktorun ismini ve nerde ve hangi hastanede çalıştığını yazarsan çok sevinirim teşekür ederim
Akif . 17.10.2014
ben geçen hafta geniz akıntısı şikayetiyle doktora gittim. uzun süredir de bu tür şikayetlerim var. Faranjite çözüm ameliyat olmak. Burunda tıkanıklığa sebep olan eğri ve fazla kemikler ve küçük dilin alınmasıyla bu rahatsızlığın geçeceğini söyledi doktor. ama ben karar veremedim ameliyat için henüz.
r4bis . 16.10.2014

Faranjit Bulaşıcımıdır?

Faranjit boğazda bademciklerin olduğu ve küçük dilin hemen arkasındaki kısmın virüsler nedeniyle iltihaplanmasına denir. Küçük çocuklar dahil her yaşta ...
Devamını Oku

Faranjit Kaç Günde Geçer

Farenjit Kaç Günde Geçer, Asıl olarak "farenjit kaç günde geçer?" Sorusunu tam olarak yanıtlamamız mümkün değildir. Ancak yine de buna cevap vere...
Devamını Oku

Faranjit İlaçları

Faranjit İlaçları, Faranjit; Tıpta boğaz iltihabına verilen genel addır. Boğazda ani başlayan yutkunmakla artan ağrı, yanma, ses kısıklığı, öksürük, ateş, be...
Devamını Oku

Faranjit Öksürüğü

Farenjit öksürüğü, küçük dilin arkasındaki bademciklerin olduğu bölgede iltihaplanma oluşması sonucu meydana gelir. Farenjiti oluşturan en önemli neden, virü...
Devamını Oku

Alerjik Faranjit

Alerjik Faranjit, ağız ve burun boşluğunun arka kısmında farinks adı verilen boğaz kısmı bulunur. Ağız açıldığında karşıda görülen farinks kısmı eğer il...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Faranjit

İbrahim Saraçoğlu Faranjit, Adaçayının Latince adının ilk kelimesi olan salvia korumak, korunmak veya muhafaza etmek anlamında sizi hastalıktan koruyacaktır....
Devamını Oku

Bebeklerde Faranjit

Bebeklerde faranjit, Faranjit, boğazın ağız ve burun boşluğunun arkasında ve bademciklerin bulunduğu bölümde oluşan iltihaplanmadır. Oldukça yaygın olan...
Devamını Oku

Faranjit Nasıl Geçer

Faranjit nasıl geçer, farenjit ağız ve burnun arka tarafında yer alan farinks kısmının iltihaplanması ile oluşur. Boğazda yerleşmiş olan virüs ve mikrop...
Devamını Oku

Geçmeyen Faranjit

Geçmeyen Faranjit, boğaz bölgesinde bademcik kesesinin bulunduğu yer ile küçük dilin arkasında kalan kısmın bazı sebeplerden dolayı iltihaplanmasına has...
Devamını Oku

Çocuklarda Faranjit

Çocuklarda Faranjit, yutak bölgesindeki iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çocuklarda beta streptekok faranjiti genellikle kış mev...
Devamını Oku

Akut Faranjit

Akut faranjit, yutak kısmında görülen ve bölgeyi tahriş eden bir iltihaplanma sorunudur. Akut faranjitin kişilerde belirmesi ile öncelikle hastalık hızlı bir...
Devamını Oku

Faranjit İçin İlaç

Farenjit İçin İlaç: Farenjit tedavisi, burun ve ağız arka kısmında bulunan boğaz boşluğu vardır, ağzımızı açtığımız da görüle bilen arka bölüm de eğer iltiha...
Devamını Oku

Faranjit Antibiyotik

Faranjit antibiyotik, Ağız ve burun boşluğunun arka kısmında farinks denilen boğaz kısmı bulunur. Farinks kısmı iltihaplanırsa farenjit o...
Devamını Oku

Faranjit Kanaması

Faranjit Kanaması, Boğaz, burun ve ağız boşluğunda gerçekleşen kronik iltihaplanmaya verilen genel isim faranjittir. Halk arasında öğretmen hastalığı olarak ...
Devamını Oku

Faranjit Balgam

Faranjit Balgam, Faranjit boğazda küçük dilin arkasında bademciklerin bulunduğu bölgenin iltihaplanmasına denmektedir. Boğazda iltihaplanmaya bağlı olar...
Devamını Oku

Faranjit Gargara

Faranjit gargara, Faranjit her yaşta insanda oluşabilen bir hastalıktır. Faranjit hastalığının diğer adı gırtlak iltihabıdır. Genellikle üşütmeye bağlı olara...
Devamını Oku

Faranjit İçin Sprey

Faranjit İçin Sprey, farenjit boğazda küçük dilin arkasında ve bademciklerin olduğu bölgenin iltihaplanması sonucu oluşur. Çocukluk dönemi ya da yetişkinlik ...
Devamını Oku

Faranjit Ses Kısıklığı

Faranjit, Türkçe anlamıyla ses kısıklığıdır. Ağız ve boğaz kısmının arkasında farinks denilen bir bir kısım vardır. Ağız muayenesinde tam karşıda...
Devamını Oku

Emzirirken Faranjit Tedavisi

Emzirirken farenjit tedavisi; farenjit üst yolunum yolu hastalıklarına dahil olan bir rahatsızlık türüdür. Üst solunum yolu kulak ve alt solunum yolları...
Devamını Oku

Faranjit Belirtileri

Faranjit belirtileri yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi ve yorgunluktur. Fakat bu makalemizde sizlere tüm belirtileri ayr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Faranjit Bulaşıcımıdır?
Faranjit Kaç Günde Geçer
Faranjit İlaçları
Faranjit Öksürüğü
Alerjik Faranjit
Son Forum Konuları
Kronik Faranjit İcin Ne Yapmam Gerek
Farenjit Ve Alerji
En Son Faranjit Olalı 1 Ay Oldu Ve Hala Geçmedi Hatta Arttı
Kronik Faranjitim Var Ne Yapmam Gerek
Faranjittt
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024