{ "title": "Adaçayı Faranjit", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/Adacayi-Faranjit-93.jpg", "date": "19.01.2024 08:03:54", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Adaçayı Faranjit, rahatsızlığında kullanılabilir. Faranjit, yani boğaz iltihabı ağız ve burun boşluğunun arka duvarında bakterilerin oluşturduğu iltihaplanmadır. Akut ve kronik olmak üzere iki çeşit farenjit görülmektedir. Bu iki isim birbirinden farklıdır. Birden gelişen ani ve şiddetli iltihaplanmalara akut faranjiti denilir. Daha hafif şekilde kendi halinde seyreden ama buna karşılık da daha uzun süren faranjite de kronik (Müzmin) farenjit denilmektedir. Akut farenjit rahatsızlığı sadece boğaz sorunu ile kalmamaktadır. Eğer kişi bu rahatsızlığına yakalanmışsa, boğazda yanma, boğaz ağrısı, kuruluk gibi şikâyetlerin yanı sıra ses kısılması, halsizlik, ateş ve burun akması gibi belirtiler görülebilir.

Kronik farenjit rahatsızlığına baktığımızda ise kırgınlık veya ateş olmaz. Bunun dışında gıcık öksürüğü, yutkunmada güçlük, gerilme, yanma, boğaza yabancı bir nesne takılmış gibi bir his ve boğazı tez temizleme isteği olur. Bu belirtilerde kronik faranjite yakalanan hastalarda görülebilir. Enfeksiyon bir etkendir ama bunun yanı sıra hava kirliliği de kronik farancit de boğazda tahrişe neden olabilir. Akut farenjit rahatsızlığı tam geçti derken sık aralıklarla tekrar ediyorsa kronik faranjite dönebilir. Faranjit rahatsızlığına yakalanınca sıcak veya soğuk yediklerinize, içtiklerinize, soluduğunuz havaya ve bulunduğunuz ortama dikkat etmeniz gerekir. En önemlisi de mutlaka Uzman bir doktora muayene olmanızı tavsiye ediyoruz.

Faranjit Adaçayı Hazırlanışı ve Kullanımı

Bir bardak kadar suyun içine bir poşet adaçayı ya da bir tatlı kaşığı taze adaçayı koyun ve 10 dakika demlendirin. Bu demlenmiş adaçayını günde 2-3 kere gargara yapın. Bunun yanı sıra, bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı için. Poşet adaçayı veya da taze adaçayı demlenme süresi dolduktan sonra suyun içinde fazla durdurulmamalıdır. Onun için poşet çay direk sudan alınarak atılmalı, taze adaçayı bitkisi de süzülerek atılmalıdır. Bunun dışında doktora danışmadan adaçayı veya diğer bitki çaylarını kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.

Adaçayı Faranjit İçin Kullanımı

Özellikle çocuklar bademcik iltihabından çok etkilenirler ve hatta günlerce yüksek ateş içinde yatar ve okullarına bile gidemezler. Bu gibi durumlarda çocukların adaçayı ile gargara yapmaları iyileşmelerinde büyük bir yardım sağlar. Adaçayı kullanılması hem faranjiti yani boğaz iltihaplanmasını hem de bademcik iltihaplanmasını önler ve tekrar oluşmasına karşı da etkili bir rol oynar. Adaçayı ile rahatsızlığın ilk günlerinde gün boyu gargara yapmak boğazın rahatlamasını sağlar. Sonraki günlerde ise haftada birkaç kez adaçayı gargarası yapmak ve tekrarlamak bademcik ve boğaz enfeksiyonu için koruyucu etki sağlayacaktır.

Adaçayı içeriğinde carnosal asidi, salvin ve cirsimaritin antibiyotik özelliği bulunan etkin maddelerdir. Özellikle carnosal asidi ve salvin, bakterierde RNA- sentezinde etki sağlayarak çoğalmalarını ve rejenerasyonlarını önlemektedir. Bunun dışında adaçayının etkin olduğu bir madde de cineoldür, bu cineol öksürüğü önleyici bir maddedir. Eğer konuyu kısaca özetleyecek olursak, adaçayı hem doğal bir antibiyotik hem de doğal bir öksürük önleyicidir.
" } ] }