{ "title": "Alerjik Faranjit", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/alerjik-faranjit.gif", "date": "21.01.2024 22:55:48", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "
Alerjik Faranjit, ağız ve burun boşluğunun arka kısmında farinks adı verilen boğaz kısmı bulunur. Ağız açıldığında karşıda görülen farinks kısmı eğer iltihaplanır ise farenjit oluşumu gerçekleşir. Genellikle kış aylarında mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmeleri sonucunda ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Faranjit aynı zamanda bronşit oluşumuna da neden olmaktadır. Bazı kişilerde görülen farenjit çok uzun sürer ve çok fazla rahatsız edici şikâyetler bulunmaz. Bu durumda görülen hastalık yani farenjit kronik bir hal almıştır ve bu duruma müzmin farenjit adı verilmektedir. Ancak hastalığın çok şiddetli olduğu ve yeni yeni görülmeye başlandığı durumda ise farenjit akut adını almaktadır. Boğazın arka kısmı mikroplara, ısıya ve toza karşı çok hassastır. Hem akut adı verilen farenjit hem de müzmin adı verilen faranjitin nedenleri genelde mikroplar veya virüsler olsa da oluşumlarında ufak farklar bulunmaktadır. Bu faranjitler dışında alerjik olarak görülen farenjit de mevcuttur.

Alerjik faranjit, hava ile solunan alerjilerin burun boğaz ve gözlerde yarattığı reaksiyondur. İki şekilde adlandırılır. Biri alerjik diğeri ise alerjik olmayandır. Alerjik faranjte sebep olan nedenler bağışıklık sisteminde başlayan zincirleme bir reaksiyon sonucunda ortaya çıkar. Eğer polen alerjisi var isebağışıklık sistemi poleni bir işgalci olarak algılar. Bundan dolayı da polene karşı tepki verir. Alerjik farenjit astım, sinüzit, kulak ve uyku sorunlarını da tetiklemektedir. Bu hastalık hassas kişileri oldukça fazla etkilemektedir. Alerjik faranjiti bulunan kişileri sigara dumanı, parfüm, soğuk hava, kuru hava gibi tahriş edici etmenler rahatsız eder. Ağaç, çimen, yabani otlar ve polenlere alerjisi olan kişilerde mevsimsel olarak alerjik farenjit görülmektedir. Aynı zamanda hayvanlara karşı oluşan alerjilerde görülen alerjik farenjit yıl boyunca görülmektedir.

Faranjitin Genel ve Lokal Belirtileri Nelerdir?
Alerjik Faranjitin Belirtileri Nelerdir?
Faranjit ve Alerjik Faranjit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Alerjik Faranjitin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu farenjit tipinin tedavisi üç şekilde yapılır. İlk olarak alerjilerden uzak durulması gerekir. Kişi alerjisi olan şeylerden uzak durmalıdır. Bu tedavinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Bununla birlikte etrafımızda alerjiye yaygın birçok faktör bulunmaktadır. Bundan dolayı da alerjik faranjitten korunmak çok da kolay değildir. Alerjik faranjitten korunmak için tozlu ve dumanlı alanlardan oldukça uzak durmak gerekir. Bununla birlikte ısı ve nemin iyi ayarlanması gerekmektedir. Eğer kişi çok hassas ise maske kullanmalıdır. Diğer bir tedavi olarak ilaçlar kullanılır. Alerjik farenjit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar vardır. Bu tür ilaçlar özellikle alerjiye maruz kalmadan önce kullanıldığında daha faydalıdır. En çok kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerinde etkilidir. Diğer bir tedavi ise aşı tedavisidir. İlaçların fayda etmemesi durumunda kullanılan bir yöntemdir. Aşı ilk başlarda düşük doz ile başlanır. Eğer gerekli olursa doz arttırılarak devam edilir.
" } ] }