{ "title": "Boğaz Ağrısı Faranjit", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/bogaz-agrisi-faranjit.jpg", "date": "19.01.2024 09:08:00", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Boğaz Ağrısı Faranjit, Faranjit boğaz iltihaplarına verilen genel isimdir. Boğazda, ani başlayan yanma, geniz akıntısı, yutkunmakla artan ağrı, ateş, öksürük, ses kısıklığı, boğazda uçuk seklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular ve ağız kokusu şeklinde belirtiler ile ortaya çıkan farenjit %90 viral nedenlerden oluşurken kalan %10 ise bakteriyel sebeplidir. Genellikle 4-7 yaş arası çocuklarda sık rastlanan farenjit, bir yaşın altındakilerde daha az görülürken, belirtileri hastalığın sebeplerine göre değişmektedir. Bakterilerin neden olduğu farenjitte belirtiler genelde daha ağır seyretmektedir. Farenjit hastalığının çoğu birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Farenjit tedavisi genellikle belirtilere yöneliktir ve hastalığın nedenlerine göre farklılıklar gösterir. Farenjit tedavisinde antibiyotikler ancak bakteriyel enfeksiyonlarda işe yararlar. Antibiyotikler viral boğaz ağrılarında fayda etmezler bunun dışında analjezikler tedavide etkilidir. Geniz akıntısı tedavi edildiği zaman bu olayda ortadan kalkacaktır. Ayrıca meslek hastalığı olarak, sesini çok kullanması gereken kişilerde, kimyasal buhara ve toza maruz kalan çalışanlarda kronik boğaza ağrısı olabilir.

Boğaz Ağrısı Farenjit belirtileri nelerdir? Akut faranjitler boğazda aniden oluşan yanma, yutkunmakla artan ağrı, öksürük, ateş, halsizlik, ses kısıklığı kas ve eklem ağrıları, beyaz gri renkte iltihaplı dokular, boğazda uçuk seklinde kabarcıklar, boyunda şişlik ve ağız kokusu şeklinde bulgular ile kendini belli etmektedir. Kronik faranjitler ise boğazda takılma ve kuruma, bazen yutkunmada ağrı, yabancı cisim hissi, boğazda iyileşmeyen yaralar, gıcık tarzında öksürük ve şişliklere sebep olabilirler.

Boğaz Ağrısı Farenjit nedenleri: Akut farenjitler çoğunlukla grip veya nezle gibi viral enfeksiyonlar neticesinde oluşmalarına rağmen, beta mikrobu, uçuk virüsü, zona (Gece yanığı), cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu, difteri gibi nadir hastalıklar sonucu da oluşabilmektedir. Bu sebeple doktora başvurmadan yapılacak tedaviler hastalıkların bazı bulgularının gizlenmesine neden olup yanlış tedavilere sebebiyet verebilir. Kronik farenjitler ise aşırı sigara ve alkol tüketimi, kronik sinüzitlerde oluşan geniz akıntısından, sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında, kronik burun tıkanıklığı, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların sıkça tüketilmesinden, kronik diş ve diş eti enfeksiyonlarından, kuru ve kirli havadan, sıkça yapılan boğaz temizleme alışkanlıklarından ötürü oluşabilmektedir. Fakat bunlar dışında frengi, cüzzam, verem ve bazı kronik romatizma hastalıları da kronik faranjite yol açabilmektedir. Kalabalık yerlerde, aşırı klima kullanılan alanlarda çalışanlar, kirli havası olan kapalı yerlerde uzun süre çalışanlar ya da sesini sık kullanarak işini yapanların akut veya kronik farenjite yakalanma oranları daha yüksektir.

Boğaz Ağrısı Faranjit Tedavisi: Tedaviye başlamadan önce kesinlikle teşhis konulmalıdır. Bu teşhis detaylı bir Kulak, Burun, Boğaz muayenesi ve muhtemel bazı röntgen çalışmalarını içermektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilir. Ancak bunlar geçici bir iyileşme olur. Kronik sinüzite, kapalı sinüsleri açmak için yapılacak cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duyulur. Alerji; nedenini ortadan kaldırmakla kontrol altına alınabilir.
" } ] }