{ "title": "Boğazda Faranjit", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/bogazda-faranjit.jpg", "date": "21.01.2024 14:05:05", "author": "ekin köse", "article": [ { "article": "Boğazda Faranjit, genellikle kış aylarında virüs ve mikropların boğaza yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyonel hastalıktır. Boğazda yutkunurken oluşan ağrı, aniden başlayan yanma, öksürük, ateş, ses kısıklığı, uçuk şeklinde oluşan kabarcıklar, açık renkte iltihaplı dokular gibi belirtiler boğazda farenjit oluşumuna neden olmaktadır. Boğazda farenjit tahriş olmuş bir boğaz meydana getirmektedir. Boğazdan alınan kültürlerde farenjit belli olmasa da bazı dokular ve bademcik şişerek boğazda farenjit olduğunu belirtirler.

Boğazda faranjit, ilk olarak boğazda görülen kuruluk hissi, ağrı, kaşınma ve yanma olarak kendini gösterir. Daha sonra öksürük oluyorsa bu da boğazda faranjitin ikinci belirtisidir. Yorgunluk, halsizlik, burun akıntısı boğazda faranjitin diğer belirtileridir. Boğazda farenjit oluşumunu bu sebeplerin dışında uçuk virüsü, beta mikrobu, cinsel yol ile bulaşan bel soğukluğu, difteri ve bunların benzeri diğer hastalıklarda etkilemektedir.

Boğazda farenjit tedavisinde ilk olarak Uzman hekim tarafından teşhis konulmalı ve faranjite sebep olan nedenler belirlenmelidir. Yapılan testlerden sonra antibiyotik tedavisi boğazda oluşan farenjit tedavisinde ilk sırada gelmektedir. Doktorun belirlediği antibiyotik yine doktorun önerisine göre serum ise damar yoldan veya kapsül ise oral yoldan alınır. Genellikle antibiyotik tedavisi boğazda oluşan faranjiti yüksek oranda tedavi etmektedir. Boğazda farenjit hastalığına yakalananlar bu hastalığın tedavi sürecinde yaşantılarına dikkat etmelidirler.

Boğazda faranjiti bulunan kişiler ve bu hastalığı kendisinde hissetmeye başlayan kişiler günde en az 3 fincan adaçayı tüketmelidirler çünkü adaçayı göstermiş olduğu antiseptik özellikler ile boğazda oluşan farenjit ile güçlü bir mücadele vermektedir. Çok soğuk veya çok sıcak içeceklerden yiyeceklerden uzak durmalıdırlar, bu yiyecek ve içecekler boğazda tahrişi artırıp farenjit oluşumunu hızlandırmaktadır. Asitli içecekler, çok demli çaylar, kahve ve benzeri içecekler fazla miktarda tüketilirse boğazda farenjit oluşumu o kadar hızlanmaktadır. Boğazda faranjiti bulunan hastaların bol miktarda ılık sıvı tüketmeleri, çok kuru gıdalardan, acı, ekşi ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Bu hastaların sigara içilen ortamlarda bulunmaması eğer sigara içiyorlarsa sigarayı bırakmaları boğazlarında oluşan faranjiti yok etmek için çok önemlidir. Kapalı. Tozlu ve kirli ortamlarda bulunmamaları boğazda farenjit hastalığının iyileşmesinde olumlu katkı sağlayacaktır.
" } ] }