{ "title": "Çocuklarda Faranjit", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/cocuklarda-faranjit.gif", "date": "23.01.2024 04:13:01", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Faranjit, yutak bölgesindeki iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çocuklarda beta streptekok faranjiti genellikle kış mevsimi hastalığı olup özellikle 2-12 yaş arasında oldukça yaygın görülmektedir. Bebeklerde çok sık görülmeme nedeni bebeklerin beta mikroplarının oluşabileceği reseptörlerinin olmayışıdır. Bu bebeklerde hiç görülmeyecek anlamına gelmez. Az da olsa bebeklerde de beta streptekok faranjiti görülebilmektedir.

Boğaz ağrılarının yüzde 10'undan sorumlu olan beta faranjiti bulaşıcı olduğu için okullarda öğrenciler arasında görüldüğü taktirde hızla yayılır. Kuluçka dönemi 2-5 gün arasıdır ve bu hastalığın yayıldığı dönem sadece kuluçka dönemidir.

Çocuklarda Faranjit Belirtileri Nelerdir?

Genellikle belirtileri halsizlik, boğaz ağrısı ve yüksek ateştir. Sakat bazı çocuklarda kusma ve karın ağrısı da eşlik edebilir. Hatta bazı durumlarda boğaz ağrısı olmadığı halde kusma ve karın ağrısı belirtileri verebilmektedir. Baş ağrısı da sık görülen bir belirtidir çocuk faranjitlerinde. Klinik tablo boğaz testleriyle birleştiğinde bakteri enfeksiyonunun ayrılmasını sağlamaktadır. Beta faranjiti olan bir çocuğun boğazında ve bademciklerinde kızarıklıklar ve şişme görülür. Boğazında bezeler görülebilir. Boğaz testiyle bu kesinleştirilir.

Çocuklarda Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda farenjit tedavisinin en önemlisi penisilin grubu antibiyotiklerdir. Fakat penisiline alerjisi olan çocuklarda başka gruplardan antibiyotikler kullanılabilir. Erken tedavi hem semptomlarının kısa sürmesini sağladığı gibi hem de streptekoka bağlı eklem romatizmalarını engeller. Bazı direnci daha düşük olan çocuklarda kısı hastalığına da çevirdiği için erken tedavide kızıl hastalığının da önüne geçilmiş olur. Bu streptekok bulaşıcı olduğu için evde başka çocuk varsa ona da geçebilmektedir. Evde beta streptekok faranjiti teşhis edildiği taktirde çok dikkatli olunmalı ve diğer kişilere de geçmemesi için sürekli ellerin yıkanması ve hasta olan kişiye yaklaşmamak gerekir. Antibiyotik kullanmaya başlandıktan 24 saat sonra etkisini gösterir ve bulaşmayı önler.
" } ] }