{ "title": "Faranjit Antibiyotik", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/Faranjit-Antibiyotik-96.jpg", "date": "23.01.2024 03:16:31", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "

Faranjit antibiyotik, Ağız ve burun boşluğunun arka kısmında farinks denilen boğaz kısmı bulunur. Farinks kısmı iltihaplanırsa farenjit oluşur. Çoğunlukla kışın, virüsler ve mikropların boğaza yerleşmesi neticesi ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Faranjit zamanla bronşit oluşumuna sebep olabilir. Kimilerinde uzun zamandan beri vardır ve çok fazla rahatsız edici şikâyetler gözlenmez. Bu durumda farenjit kronikleşmiştir. Müzmin farenjit denilen durum ortaya çıkar. Hastalığın çok şiddetli olduğu ve yeni yeni görüldüğü durumsa akut farenjit adını alır.

Faranjitin sebebi nedir?

Akut farenjit çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçası olarak görülür ve nedeni çoğunlukla virüslerdir. Bazen bakteriler de faranjite yol açabilirler. Bazı kimyasal maddelerin ya da tahriş edici maddelerinde farinkse teması ile akut farenjit gelişebilir. Kronik farenjitte ise yine virüslerde rol almasına rağmen genellikle tahriş edici başka bir faktör vardır. Bunlar arasında en önemlileri olarak sigara içilmesi, alkol kullanılması, geniz akıntısı, alerji, kuru ve kirli hava, burun tıkanıklığı yapan faktörler mideden reflü, aşırı sıcak ya da soğuk besinler, boğaz temizleme refleksinin aşırı olması, diş ve bademcik iltihapları, geniz eti sıralanabilir.

Faranjitin belirtileri nelerdir?

Boğaz ağrısı ve yutma güçlüğüdür. Kendini çoğunlukla yüksek ateşle belli eder. Hastalar, genellikle boğaz ağrısı, öksürük, yutma güçlüğü ve yüksek ateşle hekime başvurur. Erişkinlerde ve çocuklarda görülen faranjit, üç aydan fazla sürüyorsa, kronik faranjite dönüşüyor demektir.

Akut Farenjit hastalarının şikâyetleri daha belirgindir. Boğaz ağrısı, boğazda kuruluk, yutkunma zorluğu, yanma ya da kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikâyetler olur. Boyunda beze, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, halsizlik-kırgınlık, ses kısıklığı gibi şikâyetlerde görülebilir. Kronik farenjitteyse akut farenjitin aksine halsizlik, kırgınlık ve ateş gibi şikâyetler pek görülmez. Boğaz ile ilgili şikâyetler daha hafiftir fakat ya hiç kaybolmaz ya da çok kolay ortaya çıkar.

Antibiyotik çeşitleri
Faranjit tedavisinde antibiyotik kullanımı

Akut farenjite virüslerin sebep olduğu düşünüldüğünde antibiyotik kullanılmaz. Ancak sıklıkla virüslerin yaptığı iltihaba bakterilerde eşlik ettiğinden antibiyotikler hastalığın iyileşme süresini kısaltmaktadırlar. Antibiyotik olarak penisilin türevleri, sefalosporin ya da makrolidler kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücüler, alerji düşünülen bireylerde antihistaminikler, öksürük kesiciler, burun açıcı spreyler ve ağız gargaraları kullanılabilir. Pastiller genellikle faydasızdır.

Kronik farenjitinse tedavisi oldukça zordur. Hem hekimin tedavi uygulaması hem de hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Fakat yine de kronik farenjit çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz. Tedaviyi belirlemek için kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir etken olup olmadığına bakılmalıdır. Bulunursa önce onun tedavisi gerekir. Alerji, burun kemiğinde eğrilik ya da burunda et, sinüzit, reflü gibi hastalıklar uygun biçimde gerekirse ameliyatla düzeltilmelidir. Antibiyotikler çoğunlukla faydasızdır. Geniz akıntısını azaltıcı ilaçlar ya da ağız gargaraları sık kullanılırlar. Bazen reflü önleyici ilaçlarda verilebilir.
" } ] }