{ "title": "Faranjit Balgam", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-balgam.jpg", "date": "20.01.2024 07:45:45", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Faranjit Balgam, Faranjit boğazda küçük dilin arkasında bademciklerin bulunduğu bölgenin iltihaplanmasına denmektedir. Boğazda iltihaplanmaya bağlı olarak meydana çıkar ve genellikle burun boşluklarında, gırtlakta iltihaplanma olarak görülür. Faranjit genelde öğretmen hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalık kişide performans kaybına neden olur ve özellikle faranjite grip, üşütme ve bakteriler neden olmaktadır. Faranjit boğazın mukozal ve submokozal yapılarının enfeksiyonel hastalığıdır. Faranjitte sigara kullanımı, alerji, virüs ve bakteriler neden olur ayrıca geniz akıntısı yutakta mukas birikimine neden olur bu durumda öksürükle beraber balgam çıkmasına neden olur.

Balgam akciğerlere trake borusu devamında salgılanan bir mukos salgısıdır. Boğaza kaçan toz gibi yabancı maddeleri kendine yapıştırmak ve bu yabancı maddeleri vücuttan dışarı atılmasını sağlamak için oluşur. Balgamın genelde yapısı sudan oluşmakta ve rengi ise saydamdır. Balgam bazı rahatsızlıklar sonucu iltihaplı bir hale dönüşür. Bronşial astım, bronşit gibi bazı rahatsızlıklar balgam yoğunluğunu artırır ve renginde koyulaşma olur. Faranjitin oluşmasına virüsler ve bakteriler, geniz akıntısı neden olmaktadır. Çocuklarda faranjitin oluşmasına %95 virüsler neden olmaktadır. Erişkinlerde ise %3-5 oranda bakteriler neden olur. Bu şekilde oluşan faranjite akut denir. Faranjit nedeniyle boğazda oluşan balgamın koyulaştığı ve dışarı atılması sorun haline geldiğinde öksürük meydana gelir ve öksürüğün yardımı ile balgam dışarıya atılmaya çalışılır.

Bu durumlarda bir hekimine gidilerek önerdiği ilaçlar ile balgamın yoğunluğu azaltılmaya çalışılır. İlaçların yanında bol miktarda sıvı tüketilmesi, ayrıca bitkisel çaylardan yararlanılması balgamın vücutta atılmasını sağlayacaktır. Balgam söktürücü sıcak bitki çayları hem boğazı yumuşatır hem ciğerleri ve mide kaslarını zorlayan öksürüğü azaltır hem de balgamla beraber enfeksiyonların vücutta atılmasını sağlar.

Balgamın rengi mikrobun durumuna göre değişir, Faranjitte balgam geniz akıntısının sululuğuna göre değişir sulu balgam veya koyu yeşilimsi balgam olur. Bazı durumlarda ise yapışkan şeklinde balgam görülebilmekte ve burumda ise göğüste dolgunluk hissi oluşur. Astım hastasında bronşitte köpüklü ve yumuşak balgam, zatürre'de ise koyu bazen de kanlı olarak görülmektedir. Akciğer kanserinde, veremde, boğmaca hastalığında ve bronşitte kanlı balgam görülür. Nefes almakta zorlanmayla beraber pembe sulu köpüklü balgam çıkıyor ise akciğerde su toplaması sonucu olmuştur. Bu durumlarda mutlaka bir Uzman hekime gidilerek gereken tetkikler yapılıp tedavi olunmalıdır.

Faranjit Balgam Belirtileri Nelerdir?

Faranjit birçok belirtiler ile meydana çıkar. Boğazda kızarıklık, yüksek ateş, boyun lenf bezlerinde şişme görülmesi, genel olarak halsizlik, kırgınlık görülmektedir. Boğazda yanma, batma hissi, ağrı, yutkunmada zorlanma, öksürük ve boğazın bazı bölgelerinde şişkinlik kızarıklık meydana gelir. Boğazda aniden başlayan yanma ve ağrı, yutkunmada zorlanma, ses kısıklığı, halsizlik, boğaz kuruluğu ve öksürük, kas ve eklemlerde ağrı oluşur. Gıcık şeklinde öksürük veya boğazda kuruluk, iyileşmeyen yaralar ve şişlikler meydana gelir.

Burnun tıkanması genellikle burunda kemik eğriliği, geniz etinin olması, Sigara, alkol, alerji ve iklim değişiklikleri özellikle üst solunum yolu hastalığı gibi bazı etkenler farenjit in oluşmasına neden olmaktadır. Faranjit oluşması vücutta lokal ve genel olarak belirtiler gösterir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime gidilerek antibiyotik tedavisi alınmalıdır.
" } ] }