{ "title": "Faranjit Başlangıcı", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-baslangici.jpg", "date": "21.01.2024 15:14:17", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Faranjit Başlangıcı, Faranjit boğaz içinde küçük dilin hemen arkasında bulunan ve bademciklerin olduğu yerde (Farenks) iltihaplanmasına verilen isimdir. Faranjitin oluşmasına sebep olan etkenlerin başında bakteriler ile virüsler gelmektedir. Çocuklarda faranjitlerin yüzde doksan beşi virüsler yüzünden oluşur. Erişkin bireylerde ise yüzde 3-5 oranında bakteriler neden olur. Bu tip mikroplar ile meydana gelen faranjitlere akut farenjit adı verilir. Burnun mekanik şekilde tıkanık olması burunda bulunan etlerin çok büyük olması, beslenme bozuklukları, kemik eğrilikleri, sigara, iklim farklılıkları, alkol ve üst solunum yolunda oluşan bazı hastalıklar gibi etkenler faranjitin başlamasını kolaylaştırmaktadır. Faranjit vücutta genel ve lokal belirtiler göstermektedir.

Faranjit Başlangıcı Genel Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık, ateş çıkması, halsizlik, boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesi, yorgunluk gibi bazı belirtilerdir. Faranjit hastalığının kesin tedavisi bol, bol dinlenmek, ilaçlar, kalori miktarı yüksek olan besinler ve nefes açıcı ilaçlar olmaktadır. Akut farenjit eğer tam tedavi edilmez ise ve kolaylaştıran etkenler halen devam ediyor ise farenjit kornikleşmeye başlar. Ayrıca farenjit kronikleşir ise şu faktörler de sayılabilir: dolaşım sistemi hastalıkları, endokrin hastalıklar ile gayri sıhhi ortamlarda çalışmak, ailevi yatkınlık, böbrek hastalıkları faranjitin kronikleşmesine yardımcı olan faktörlerdir. Faranjitin başlangıcına sebep olan bir başka sebep ise farenkse yani komşu organların kronik hastalıklarıdır. Kronik faranjitin şeklini doktor saptar.

Lokal Belirtileri Nelerdir?

Yutkunmada güçlük, boğazda ağrı, batma, yanma hissi ve öksürük, boğazın o bölgesinde kızarıklık ve şişlik ile kendisini belli etmeye başlar. Bütün bunlar lokal belirtilerdir.

Faranjit Başlangıcı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bunlar şu şekilde sıralanabilir: basit türde olan farenjit bu tip daha çok gençlerde görülmektedir. Muayene esnasında farenks mukozasında kırmızılık ile üstünde de küçük, küçük kabarcıklar şeklinde lenf bezleri büyümeye başlar. Yine aynı bölgede kuru ifrazat bulunur ve kişi bunu atabilmek için gıcık biçiminde öksürme ihtiyacı duyar. Hypertrofik biçiminde oluşan lenfler biraz daha büyürler. Bundan dolayı da farenks mukozası kalınlaşır ve kişi genzinde tıpkı tutkal gibi yapışık ifrazat olduğunu söylemektedir. Lateral faranjitte ise farenksin hemen yan duvarında yani bademciklerin hemen arka tarafında yukarıdan aşağıya doğru inen şerit biçiminde kalınlaşan lenf bantları ve mukozalar görülür. Hasta kişi sabah uyandığında sanki boğazında yabancı bir madde ve varmış gibi ve ağrı hissi olduğunu söyler. Atrofik faranjitte ise farenks mukozası incelir ve pembemsi rengini kaybeder. Soluk bir renk alır. Hasta kişi boğazında sertlik hissi, kuruluk ve yapışkan kabukların olması ve ağzının kokmasından şikâyetçi olur. Mukozanın görünümü aynı cilalı gibi olur. Faranjit başlangıcında en önemlisi ise burunda solunumun önüne geçen bir kemik eğriliği ya da et varsa bunun mutlaka düzeltilmesi gerekir. Büyük kentlerdeki hava kirliliği ise faranjitin en büyük sebebidir.
" } ] }