{ "title": "Faranjit Belirtileri", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 00:50:44", "author": "Baybek", "article": [ { "article": "Faranjit belirtileri yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi ve yorgunluktur. Fakat bu makalemizde sizlere tüm belirtileri ayrıntılı bir şekilde vereceğiz. Faranjit, boğaz iltihaplanması sonucu meydana gelen ağrılardır. Faranjit genellikle burun boşluğunda ve gırtlakta oluşan iltihaplanmalar ile ortaya çıkmaktadır. Faranjit boğaz iltihaplanmasıdır ve küçük dil arkasındaki bademciklerin bulunduğu bölgede görülen iltihaplanma bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Kişileri oldukça rahatsız eden bu rahatsızlık, ilk olarak kişinin yutkunması ve nefes almasını zorlaştırmaktadır. Genellikle kendi haline bırakılarak iyileşmesi beklenen bu rahatsızlık 3 ve 10 gün gibi bir sürede iyileşme göstermektedir. Faranjit hastalığına böyle bir giriş yaptıktan sonra bilinmesi gereken şudur ki bu rahatsızlık 2 türdür. Her iki türünde belirtileri farklıdır. Bu nedenle hastalığın belirtilerini türlerine göre ayrı ayrı anlatacağız.

Faranjit Genel Belirtileri Nelerdir?
Saymış olduğumuz bu belirtiler faranjit belirtileri olarak genellikle görülmektedir. Hastada boğaz kısmında şişlik ve kızarıklık da görülmektedir. Bu belirtilerin görülmesi lokal belirtiler olarak adlandırılmaktadır. Hastalığın iki türünün olduğundan bahsetmiştik. Şimdi de detaylıca bu iki türden ve belirtilerinin nasıl anlaşılacağından bahsedelim.

Akut Faranjit ve Belirtileri Nelerdir?

Akut farenjit rahatsızlığında üst solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili belirtiler görülmektedir. Bu türde sadece boğaz ile ilgili görülen boğazın yanması, kuruması ve boğazda görülen ağrının dışında; kişinin sesinin kısılması, yüksek ateş, halsizlik ve burun akması gibi belirtiler de beraberinde kendini göstermektedir. Akut farenjit belirtileri diğer türe göre daha belirgindir ve herkeste görülebilme olasılığı vardır.

Kronik Faranjit ve Belirtileri Nelerdir?

Kronik faranjitte görülen boğaz şikâyetleri daha az olmaktadır. Elbette ki bu şikâyette kendini gösterir. Fakat akut farenjit kadar ateş ya da kırgınlık hissi olmamaktadır. Bu türde gıcık öksürükleri tutmakta, boğazda bir cisim varmış gibi kaşınma hissi görülmektedir. Bu türde hava kirliliği daha etkin bir neden olmaktadır. Akut faranjitte ise enfeksiyon gibi nedenler yer almaktadır. Akut farenjit sık sık yenilerse kronik faranjite dönüşebilmektedir. Ayrıca kişide yutkunma güçlüğünün yaşanması da bu türün belirtileri arasında yer almaktadır. Akut faranjitte genellikle bademcik daha kızarık olurken, bu türde kızarıklık fazla görülmemektedir. Ayrıca bu türün belirgin özelliklerinden birisi de kuru öksürük olmaktadır.

Faranjit belirtileri genellikle uzun süreli görülen öksürüktür. Bu belirti kişinin gece uykusunu bile zehir etmektedir. Bulantı ve kusma gibi belirtiler de beraberinde görülmektedir. Bu belirtiler kendini gösterdiğinde acilen bir hekime başvurulması hastalığın grip, kızıl ve kızamık gibi diğer önemli rahatsızlıklara dönüşmesini engellemek açısından büyük önem taşımaktadır.
" } ] }