{ "title": "Faranjit Boyunda Beze", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-boyunda-beze.jpg", "date": "19.01.2024 21:15:32", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Faranjit boyunda beze, doğal bir süreç olarak düşünülebilir. Boyunda bulunan lenf bezleri vücudun neredeyse her yerinde bulunmaktadır. Bu bezeler vücudun kaleleri gibidirler. Bir enfeksiyon durumunda bezelerde şişme olur. Ayağınızda açık yara ya da mantar varsa kasıkta bulunan lenf bezeleri şişebilir. Boyunda da bu böyle olmaktadır. Faranjit boyundabeze olması faranjitin olmasına neden olan rahatsızlıkla bağlantılıdır. Öncelikle faranjitin oluş nedenlerine bakalım.

Faranjit nedir ve Neden olur?

Faranjit Latince kökenli olup, farenk (Yutak) ve itis (İltihap) kelimelerinden oluşmaktadır. Yani boğazda meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanabilir. Boğazda aniden başlayan yanma, ses kısıklığı, ateş, yutkunma esnasında ağrı ve ağız kokusu şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Faranjit %90 virüsler yoluyla, %10 bakteri yoluyla olmaktadır. Bakterilerin meydana getirdiği faranjitte daha ağır bir süreç görülmektedir. Normal şartlarda birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Farenjit boğazın mukozal ve submukozal yapılarının enfeksiyonel rahatsızlığıdır. Bademciklerde ve diğer dokularda şişme meydana getirir. Özellikle sürekli sesini kullanmak zorunda olan kişilerde daha çok rahatsızlık vermektedir. Akut faranjitte iltihaplanmaya grip ya da soğuk algınlığı sonucu bulaşan virüsler neden olmaktadır.

Boyundaki lenf bezeleri askeri kontrol noktası gibi görev yapmaktadırlar. Bakteriler, virüsler ya da hastalıklı hücreler lenf kanallarından geçmeye çalıştıklarında buralarda durdurulurlar. Bu iltihabi durumlarda lenf bezeleri bakteriler, ölü ya da hastalıklı hücrelerin kalıntılarını biriktirir. Faranjitte de iltihabi durum geçerli olduğu için boyundaki bezelerde şişme meydana gelmektedir. Böyle durumlarda bol sıvı tüketilmeli ve boğaz dinlendirilmelidir. Ayrıca sigara içilmemelidir. Sigara geniz akıntısını koyulaştırdığı için zaten var olan öksürme hissinin artmasına neden olacaktır. Faranjit boyunda beze bu şekilde birbiri ile bağlantılıdır. Hastalığın tanısı ve tedavi için kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. Doktor yapılan muayene sonucu hastalığın şiddetine göre tedavi süreci belirleyecektir. Genellikle boğaz spreyleri, boğazı yumuşamasını sağlayan pastiller ve antibiyotik kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde tahribatı artırmamak için çok sıcak içecekler içilmemeli, ılık olarak tercih edilmelidir.
" } ] }