{ "title": "Faranjit Çayı", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-cayi.jpg", "date": "20.01.2024 18:17:13", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Faranjit çayı, bilimsel olarak açıklamak gerekirse, yutağın iltihaplanmasıdır faranjit. Bulaşıcı özelliği olan farenjit tedavisi zamanında yapılmazsa hastalık bronşite dönüşebilir. Hastalık genelde viral enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkar. Bakteri nedeniyle de oluşum gösterebilen faranjit, çok nadir durumlarda ağız içi mantarlar sebebiyle de meydana gelebilir. Tozlu ortamlara maruz kalmak, sigara kullanımı, çok sıcak ya da soğuk yiyecek-içecekler, diş çürüklerinin tedavi edilmemesi gibi daha pek çok faktör farenjit gelişimini tetikleyebilir.

Faranjit, Akut ve kronik olmak üzere iki grup altında incelenir. Akut farenjit tanısı kronik faranjite nazaran daha basittir. Çünkü yaşanan belirtiler çok daha belirgindir. Akut olarak gelişen farenjit için en önemli belirti boğaz ağrısıdır. Beraberinde yanma, kaşıntı, kuruluk ve kızarıklık gibi şikâyetler görülebilir. Hastalık teşhis edilmişse hastalarda farenjit nedeniyle, ateş yükselmesi, ses kısıklığı gibi belirtiler de yaşanabilir. Kronik faranjitte ise boğazda ağrı hissi akut faranjite göre çok daha az olur. Boğaza bir şey batıyormuş hissi ile boğaz devamlı kaşınır. Gıcık şeklinde öksürük atakları olur.

Faranjit çayı

Zerdeçal çayı: Solunum yollarında oluşan mikropları temizleyici etki yaratan zerdeçal çayı, beraberinde göğüs ağrısına karşı da faydalı olur. Zerdeçal çay şeklinde hazırlanarak günde 2-3 defa içilebilir. Ayrıca bir bardak ılık sütün içine eklenerek de içildiğinde farenjit için faydalı olur.

Fesleğen çayı: Magnezyum bakımından iyi bir kaynak olan fesleğen, beraberinde mükemmel bir antioksidandır. Faranjit için alternatif bir yöntem olan fesleğen çay şeklinde içilebileceği gibi, yaprakları da çiğnenebilir.

Nane çayı: Nane farenjit için kullanılabilecek bitkilerden biridir. Tahriş olan boğazın iyileşme sürecini hızlandırır. Solunum yollarını açar. Nane çay olarak içilebileceği gibi çiğ olarak da çiğnendiğinde faranjite iyi gelebilir.

Sarımsak çayı: Bilindik en doğal ve faydalı antibiyotiklerden biri olan sarımsak, düzenli olarak kullanıldığında farenjit için faydalı olur. Sarımsak yemeklere eklenebilir, çiğ olarak tüketilebilir. Çay şeklinde günde 2 defa içilebilir.

Adaçayı: Faranjite karşı muhteşem bir koruyucu olan adaçayı, koruyuculuğunun yanı sıra hastalığın tedavisinde de kullanılabilir. Hastalığın başlangıç aşamasında günde birkaç defa içilebilir. Hastalığın şiddeti azaldığında ise haftada birkaç defa içilmesi yeterli olur. 1 su bardağı suyun içine 1 şeker kaşığı adaçayı eklenir ve 8-10 dakika dinlendirilir. Hazırlanan su hem çay hem de farenjit için gargara suyu olarak kullanılabilir. Kullanılacağı zaman çayın süzülmesi gerekir.

Papatya çayı: Yatıştırıcı etkisi olan papatya çayı faranjite karşı kullanılabilir. Papatya çayı, boğazlarda oluşan tahrişin yatışmasını sağlayarak, kişiyi rahatlatır. Günde 2 fincan olacak şekilde, hastalık ortadan kalkana kadar içilebilir. Hazırlanan suyla gargara da yapılabilir.
" } ] }