{ "title": "Faranjit Çeşitleri", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 22:10:10", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Faranjit Çeşitleri, farenjit genellikle yutağın arka kısmındaki duvarın üzerinde örtücü bir şekilde duran dokuların iltihaplanması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Faranjit çoğunlukla iltihaplanma ya da tahrişten kaynaklı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Faranjit özellikle boğaz mukozasında meydana gelen iltihaplanmanın sonucu olarak ortaya çıkan hastalık çeşididir. Faranjit rahatsızlığı kronik ve akut olmak üzere iki çeşitte görülen rahatsızlık durumudur. Kişide aniden gelişen faranjite akut faranjit, uzun süreli devam eden faranjite ise kronik farenjit denilmektedir. Grip hastalığından dolayı kaynaklı olarak meydana gelen farenjit rahatsızlığında genellikle iltihaplanma sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca grip hastalığından ortaya çıkan farenjit kişide boğaz kuruluğu ve ağrı şeklinde kendisini göstermektedir.

Faranjit Çeşitleri Nelerdir?

Akut Faranjit, özellikle hemen her insanda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Akut farenjit boğazda bulunan virüslerin sebep olduğu iltihaplanmadan kaynaklı olarak meydana gelen hastalıktır. Eğer akut faranjitin zamanında tedavisi yapılmaz ise virüslerin bakterilere karışması ile meydana gelen iltihaplanma oldukça karmaşık bir hale gelmesine sebep olur. Boğazdaki iltihaplanma hem bademciklerde hem de bademciğin arka kısmında mevcut olan kasların iltihaplanmasına neden olur. Bu durum çoğunlukla kişide kulak ağrısına ve ateşlenmeye yol açabilir. Akut faranjiti olan hastanın şikâyetleri oldukça açık, net ve çok belirgindir. Akut faranjitin belirtileri boğazda kuruluk, öksürük, boğaz ağrısı, yanma, yutkunmada zorluk çekme, boğazda kaşınma hissinin olması, ateş gibi şikâyetleri çok belirgindir. Ayrıca akut faranjiti olan kişilerde burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, seste kısıklık, halsizlik, baş ağrısı ve kırgınlık şikâyetleri görülebilmektedir. Sonuç olarak akut farenjit her kişide görülebilen bir hastalıktır.

Kronik Faranjit, sigara, alkol, gazlar, toz ve kimyasal araçlardan dolayı boğazın tahrip olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı kimseler burun yerine ağızlarından nefes aldıkları için boğazda kuruluk olmasına sebep olabilir. Kronik faranjitte kırgınlık, ateş ve halsizlik akut farenjit rahatsızlığında oldukça belirgin olan belirtiler gibi değildir. Kronik farenjit kişide ortadan kaybolmaz, hatta sıklıkla ortaya çıkar. Kronik faranjiti olan kimselerin çoğunlukla boğazlarında yanma, kuruluk hissi, yutkunma zorluğu, gıcık, takılma hissi şeklinde şikâyetler yaratmaktadır. Hatta kişinin boğazında sanki yumru varmış gibi bir his vermesi ve yutkunmada oldukça zorluk çekilmesine yol açmaktadır. Ayrıca kronik farenjit rahatsızlığına gıcıklaşan bir öksürükte eşlik edebilmektedir. Özellikle hastalar öksürerek boğazlarını temizlemeye çalışır, çünkü bu şekilde rahatlayacaklarını düşünürler. Ancak bu şekilde devamlı olarak öksürme hareketinin yapılması kişinin boğazının çok kolay tahriş olmasına sebep olur.
" } ] }