{ "title": "Faranjit Halsizlik", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-halsizlik.jpg", "date": "21.01.2024 06:41:00", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Faranjit Halsizlik, boğaz kısmında bademciklerin bulunduğu bölge ile küçük dilin arkasında kalan kısmın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Faranjit hastalığı bakteriler aracılığıyla oluşur. Çocukluk ya da yetişkinlik dönemi fark etmeksizin her yaşta görülebilir. Fakat sıklıkla Genel olarak 5-15 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Faranjit hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için farenjit hastalığı olan kişilere yaklaşılmaması ve yakın temasta bulunulmaması gerekir. Solunum yollarından havayla beraber çıkan hava damlacıklarının insandan insana geçmesiyle bulaşır. Boğazdaki iltihaplanma bazı durumlarda ağız kokusu yapar. Ağız kokusu dil üzerindeki artan bakteri faaliyetlerinden meydana gelir. Yaşanan ağız kokusunu önlemek için gün içinde bol su tüketimi oldukça önemlidir. Gerekli durumlarda boğazı temizlemek için tuzlu su ile gargara da yapılabilir.

Faranjit Belirtileri Nelerdir?

Faranjit hastalığının etkileri genel olarak iki ana grupta incelenir. Bunlar bölgesel etkiler ve genel etkilerdir. Bölgesel etkiler Boyunda oluşan şişkinlikler ve kızarıklıklar, öksürük, boğazınızda aynı batma hissiyatı, yutkunmakta ve konuşmakta güçlük çekme, sesin kısılması ya da çatallaşması, nefes alıp vermede güçlük çekme şeklindedir. Genel etkiler ise halsizlik, ateş yükselmesi, yorgunluk, bitkinlik hissi ve iştahsızlık şeklinde sıralanabilir. Faranjit hastalığın belirtileri boğaz kısmında oluşan şişkinlik ve kızarıklık, ses kısılmasının etkisiyle konuşmakta zorlanmak, sürekli bir öksürük ve yutkunurken boğaz bölgesinde hissedilen acı olarak sıralanabilir. Özellikle halsizlik hissi faranjitte oluşabilecek en önemli sıkıntılardan biridir. Soğuk algınlığı, nezle, vitaminsizlik, asitli, sıcak ya da soğuk besinler, içecekler, boğazı tahriş edebilecek eylemlerde bulunmak, aşırı tozlu, kirli ortamlarda uzun süre kalmak ve sigara tüketimi farenjit hastalığına yakalanma riskini artırır. Tüm bunların dışında mikroplar da bu rahatsızlığın oluşumunda etken rol oynadıkları için hijyene ayrıca önem verilmelidir. Mevsimlere göre değişkenlik gösterse de farenjit hastalığı yaygın olarak kışın görülür. Faranjit ilerledikçe bronşite dönüşebilir. O nedenle bu hastalığa yakalananların dikkatli olmalarında fayda vardır.

Faranjit Halsizlik İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Faranjit hastalığının en önemli belirtisi halsizlik hissidir. Bu halsizlik için bol miktarda C, E vitamini ve demir minerali içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir. Daha sonra istirahat, kalorisi yüksek olan besinler ve nefesi rahatlatıcı ilaçlar kullanılabilir. İlaç kullanımından önce bitkisel tedavi yöntemleri ile boğaz bir nebze olsun rahatlatılabilir. Bunun için en yaygın şekilde kullanılan birkaç yöntem şöyledir. 1 su bardağı kadar kaynamış sıcak su içerisine 1-2 çay kaşığı süzme bal ile yarım limon suyu sıkılarak ilave edilir ve karıştırılır. Bu karışım sabah öğle akşam olmak üzere yemeklerden sonra içilir. Ayrıca Aynı ölçülerde kaynamış sıcak su içerisine bir tutam nilüfer çiçeği konularak yaklaşık olarak 20 dakika kadar demlenir. Daha sonra süzülerek içerisine 1-2 çay kaşığı süzme bal ilave edilir. Mutlaka yemeklerden önce içilmelidir. Bitkisel tedavi yöntemleri farenjit hastalığının tedavi etmek için sadece hastalığın yan etkilerini azaltmak içindir. O nedenle mutlaka Uzman bir doktora muayene olmakta fayda vardır.
" } ] }