{ "title": "Faranjit Hapı", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/Faranjit-Hapi-11.gif", "date": "21.01.2024 07:40:29", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "
Faranjit hapı, boğaz iltihaplanmasında kullanılan tıbbi bir ilaçtır. Faranjit, boğazdaki iltihaplanmaya verilen isimdir. Boğaz bölgesinde ani başlayan yanmalar, yutkunma sırasında ağrılar, ses tellerinde kısılma, boğazda kabarmalar ve kötü ağız kokusu şeklinde belirtileri olur. 4-7 arasındaki çocuklarda daha sık görülür. Belirtileri ve tedavi yöntemleri hastalığın nedenlerine göre değişir. Bakterilerin yol açtığı faranjitte belirtiler genelde daha can yakıcı olur. Birçok farenjit vakası bir iki gün içerisinde vücut direnci sayesinden kendiliğinden düzelir. Kendiliğinden düzelmeyen ve ağır farenjit durumunda ise faranjit hapı ile tedavi uygulanabilir. Faranjit hapı kullanım şeklidaha çok belirtilere göredir ve hastalığın nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Farenjit tedavisinde kullanılan farenjit hapları sadece hastalığın nedeni bakteriyel enfeksiyonlar ise faydalı olurlar. Faranjit hapları boğaz ağrılarında ise etkilerini pek gösteremezler.

Farenjit hastalığı, geniz akıntısı, sıklıkla kırmızımsı, tahrip olan bir boğaza sebep olur. Boğaz kültürlerinden genelde olumlu bir sonuç alınamaz ama bademcikler ve bazı dokular şişerek rahatsızlığa ve can yanmasına neden olurlar. Geniz akıntısı farenjit hapı ile tedavi edilirse bu hastalıkta ortadan kalkacaktır. Ayrıca mesleği gereği, sesini daha çok ya da yüksek desibel ile kullanması gereken kişilerde ya da tozlu ve kimyasal ortamlarda ortamlarda çalışanlarda kronik boğaz ağrıları olabilir.

Faranjit hapı yan etkileri nelerdir?
Faranjit hapı kullanım şekli

Bu tür hastalıklarda ilaç kullanımın doktor tavsiyesinde yapılması gerekmektedir. Ağız yoluyla alınan faranjit hapının aç karnına günde 2 kere alınması söylenir. Farenjit için doktorlar tarafından en çok verilen haplar ise andorex ve croxilex'dir.
" } ] }