{ "title": "Faranjit İltihabı", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 09:25:49", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Farenjit İltihabı, Burnun arka kısmındaki boğazın arka duvarına Frank adı verilir ve bu boşlukta oluşan enfeksiyonlara da farenjit denir. Farenjit veya farenks iltihabı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında veya bazı etkenlere bağlı olarak oluşan boğaz ağrısı, boğaz yanması, gerilme, ateş, boğazda batma hissi, öksürük, boğazda kuruluk hissi, boğazda kaşıntı hissi, halsizlik, yorgunluk, toz ve yiyeceklere karşı hassasiyet, nefes kokusu, burun akıntısı, yutma gibi belirtiler veren bir hastalıktır.

Farenjit İltihabı Hangi Yaşlarda Görülmektedir?

Farenjit iltihabı akut ve kronik olmak üzere iki grupta değerlendirilen Farenjit genellikle her yaş grubunda ve herkeste görülen bir durumdur. Fakat 4-7 yaş çocuklar arası daha sık görülür.

Farenjit İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Farenjit iltihabı başlangıcında boğazda batma, yanma, gerilme yutma, güçlüğü görülür. Özellikle de kronik farenjite sabah saatlerinde bu şikâyetler daha yoğun olarak hissedilir. Sabahları süt ılık bir veya su içildiğinde boğazda hissedilen bu şikâyetler biraz daha azalmış olur boğaz kuruduğu zaman şikâyetler daha da artış göstermektedir.

Akut farenjit iltihabı enfeksiyonundan kaynaklandığı için ateşin yükselmesine neden olmasının yanı sıra boğazın arka duvarında hissedilen batma, yanma hissi ve yutağın zorlama gibi belirtiler görülür. Akut farenjit iltihabının birinci ve ikinci gününde ses kısıklığı ortaya çıkabilir. Ses kısıklığı sadece farenjit neden ile oluşabileceği gibi larenks bölgesinin şişmesi (Ödem yapması) nedeniyle de oluşur.

Farenjit İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Farenjit iltihabı teşhisi için hastanın iyi bir kulak burun boğaz muayenesinden geçmesi gerekir. Muayene sırasında hastanın şikâyetleri fizik muayene veya hastalık bulguları ve tanısında yardımcı olur.

Farenjit iltihabı teşhisi için çoğunlukla herhangi bir tetkike gerek duyulmaz. Fakat Farenjit iltihabı durumu ile sinüzit belirtileri de var ise bazı radyolojik görüntüleme yöntemleri, kan testleri ve boğaz kültürü testi yapılabilir. Farenjit iltihabına neden olabilecek başka bir hastalıktan şüphelenilir ise başka tetkikler de yapılabilir.

Farenjit iltihabı sorunu olan hastalar akut veya kronik boğazın arka duvarında oluşacak olan rahatsızlık hissi düzelen kadar tahriş eden gıdalardan ve maddelerden her türlüsünden uzak durulmalıdır. Örneğin sigara kullanımı asitli, gazlı içecekler, yiyecekler, klimaya maruz kalma, alkol kullanma, acı ve ekşi gıdalar, gibi çok soğuk ve çok sıcak içecekler ve yiyecekler, dondurma, üşüme, terleme, kimyasal maddeler (Boya, tiner, çamaşır suyu, kireç çözücü gibi benzeri tahrişe neden olan kimyasallar)

Farenjit İltihabından Nasıl Korunulur?

Salamura gıdalar sirke, limon, turşu gibi ekşi gıdalar hazır gıdalar gibi kişiye rahatsızlık veren gıda maddelerinden iyileşene kadar uzak durmaları gerekir.
" } ] }