{ "title": "Faranjit Kanaması", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/Faranjit-Kanamasi-96.jpg", "date": "20.01.2024 12:52:21", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Faranjit Kanaması, Boğaz, burun ve ağız boşluğunda gerçekleşen kronik iltihaplanmaya verilen genel isim faranjittir. Halk arasında öğretmen hastalığı olarak da bilinir. Sürekli tozlu ortamlarda bulunma hastalığı tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Hastalar çoğu zaman boğazlarını temizleyerek rahatlayacağını düşünür, sürekli gargara yapma ihtiyacı duyar ve tuzlu suyla boğazlarını temizlemeye çalışır. Bu temizleme işlemi ise daha fazla tahrişe neden olur. İltihabın yarattığı tahrişe bir de aşırı temizlik hareketi eklenince kanamalar ortaya çıkabilir.

Faranjit kanaması ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğinden doktor muayenesi şarttır. Antibiyotik tedaviler yanında başka tedaviler uygun görülebilir.

Faranjit kanaması sonrası ne yapılmalıdır; Boğazda aşırı tahriş ve kanamalar vücut direncini doğrudan etkiler bu yüzden farenjit kanamaları sonrasında bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Kişi alkol ve sigaradan uzak durmalı, vücut direnci azaldığından bol bol istirahat etmelidir. Tozlu ortamlarda bulunmamak, çok fazla konuşmamak iyileşme sürecini hızlandırabilir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalar ile asitli içecekler tüketilmemelidir. Bu süreçte beslenme önemli bir faktördür. Sert ve büyük lokmalar boğazı daha fazla tahriş eder. Hasta bol bol çorba, meyve suları gibi direncini yükseltecek gıdalarla beslenmelidir.

Ihlamur, adaçayı gibi yumuşak içimli çaylar balla karıştırılarak içilirse boğazda rahatlama sağlar. Bağışıklığı yükseltir. Faranjit genellikle virüslerin yanında bakterilerinde hızla çoğaldığı boğaz enfeksiyonları olduğundan ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir. İlaçları düzgün ve yeterli kullanmamak virüs ve bakterilerin ilaca karşı bağışıklığını arttıracağından tedavi sürecini yavaşlatarak hastalığın kronikleşmesine neden olabilir. Faranjit kanamasından sonra müdahale edilmeyen durumlarda yüksek ateş, halsizlik, yutkunma zorluğu, eklem ağrıları, baş ağrısı, konuşma zorluğu gibi rahatsızlıklar hastalığa eşlik edebilir. Enfeksiyon yayılarak ses kayıplarına yol açabilir. Faranjit kanaması ciddi bir rahatsızlıktır. Hafife alınmaması gerekir. Muayene sonrasında kan sayımı ve kültür antibiyogramı istenebilir.
" } ] }