{ "title": "Faranjit Neden Oluşur?", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-neden-olusur.jpg", "date": "20.01.2024 15:06:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Faranjit neden oluşur? Faranjit halk arasında boğaz ağrısı olarak bilinen, ağız boşluğunun arka kısmında bademciklerin yer aldığı bölgede oluşan enfeksiyondur. Oldukça yaygın bir hastalık olan farenjit hemen hemen herkesin maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. Yutkunma güçlüğü faranjitte oluşabilecek en önemli sıkıntılardan biridir. Faranjit yani boğaz ağrısında iyileşmek için bazen beklemekten başka bir yol yoktur. Hastalık 3-10 gün arasında yavaş yavaş ortadan kaybolur.

Faranjit akut ve kronik olmak üzere iki şekilde gelişebilir. Her iki tip farenjit birbirinden tamamen farklıdır. Birdenbire ortaya çıkan ve aşırı iltihap oluşan farenjit akut faranjittir. Hafif seyreden ve diğerinden daha uzun süren ise kronik farenjit olarak değerlendirilir.

Akut farenjit şikâyetleri tek başına boğaz ağrısı ile sınırlı kalmayabilir. Boğaz ağrısı ile yanma, kuruluk, ateş, halsizlik ve burun akıntısı gelişebilir.

Kronik faranjitte ise halsizlik ya da ateş olmayabilir. Fakat yutkunma zorluğu, gıcık öksürük, boğaza yabancı bir takılmış hissi görülür. Kronik faranjite neden enfeksiyon olabilir. Ancak hava kirliliği ya da boğazı tahriş edebilecek başka faktörler de hastalığa yol açabilir.

Faranjit Neden Oluşur?

Virüs ve Bakteriler: Üst solunum yolu hastalıkları ile faranjitte ortaya çıkabilir. Grip ya da soğuk algınlığına yol açan bakteri ve virüsler faranjite de yol açabilir. Faranjit genellikle soğuk havalarda ortaya çıkar ve hastalık evde bireyden bireye geçiş yapabilir.

Boğaz Tahrişi: Virüs ve bakterilerin haricinde sigara, alkol, toz, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek-içecekler, hava kirliliği gibi faktörler de boğazı tahriş edebilir. Bu faktörler nedeni ile kronik farenjit görülebilir.

Burun Tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı yalnızca enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen bir sorun değildir. Burun kemiğinde eğrilik ya da geniz eti burun tıkanıklığına yol açan diğer faktörler arasındadır. Burun tıkanıklığı oluştuğunda nefes alışverişi ağızdan gerçekleşir ve dolayısı ile boğazda kuruluk yaşanır. Boğaz kuruluğu boğazın tahriş olmasına ve faranjite neden olabilir.

Sigara ve Alkol: Kronik farenjit yalnız sigara içenlerde değil sigara dumanına maruz kalan kişilerde de sıkça görülebilir.

Alerjenler: Polen gibi bazı faktörler boğazların tahriş olmasına yol açabilir. Örneğin, saman nezlesi kronik faranjite yol açan bir rahatsızlıktır.

Reflü: Çoğu kişinin maruz kaldığı reflü rahatsızlığında mide asitleri yemek borusuna kaçar. Bu durum sonucu boğaz tahriş olarak ortaya kronik farenjit çıkabilir.
" } ] }