{ "title": "Faranjit Nedir", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit(1).jpg", "date": "23.01.2024 06:59:02", "author": "Sanevber", "article": [ { "article": "
Faranjit nedir, boğaz kısmında, bademciklerin bulunduğu bölgeyle küçük dilin arkası arasında kalan kısmın iltihaplanması durumunda meydana gelen hastalık türüdür ve bakteriler aracılığıyla oluşur. Çocukluk dönemi ya da yetişkinlik dönemi fark etmeksizin her yaşta görülebilir. Bu hastalığın belirtileri ise kısaca; boğaz kısmında oluşan şişkinlik ve kızarıklık, ses kısılması ve konuşmakta zorlanmak, sürekli bir öksürük ve yutkunurken boğaz bölgesinde hissedilen acı olarak sıralanabilir.

Faranjit Neden Olur?

Soğuk algınlığı, nezle, vitaminsizlik, asitli, sıcak ya da soğuk yiyecekler, içecekler, boğazı tahriş edebilecek eylemlerde bulunmak, aşırı tozlu, kirli ortamlarda uzun süre kalmak, sigara. Bunlar dışında mikroplar da bu hastalığın oluşmasında etken rol oynadıkları için hijyene ayrıca önem verilmelidir. Mevsimlere göre görülme durumu değişiklik göstermektedir ve kapalı alanlarda çok daha sık görülür.

Faranjit hastalığının etkileri genel olarak iki ana grupta incelenebilir:

1. Bölgesel etkileri: Boyunda oluşan şişkinlikler ve kızarıklıklar, öksürük, boğaz kısmında batma hissiyatı, yutkunmakta ve konuşmakta güçlük çekme, sesin kısılması ya da çatallaşması, nefes alıp-vermede güçlük çekme, vb.

2. Genel etkileri: Halsizlik, ateş yükselmesi, yorgunluk, bitkinlik hissi, iştahsızlık.

Ayrıca iki tip faranjit hastalığı vardır:

1. Akut faranjit: Dönemseldir ve herkeste rastlanabilir. Tipik faranjit belirtileri baş gösterir ve uygun tedavi yöntemi uygulandıktan sonra iyileşir.

2. Kronik faranjit: Akut faranjitten farklı olarak kronik farenjit kalıcıdır ve uygun tedavi yöntemleri uygulansa da etkileri hafifletilebilir ancak tamamen iyileştirilemez.

Faranjitten korunmak için yapılabilecekler

İlk olarak boğazı tahriş edebilecek her şeye karşı dikkatli olunmalı ve dikkatli yaklaşılmalıdır. Asitli, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerden, sigaradan, tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır. Boğazı temizlemek gibi tahriş edici hareketlerden de kaçınılmalıdır. Bulunulan ortamların nem seviyesi önemlidir ve nemsiz, kuru ortamlar bu hastalığı tetikler. Alerjik reaksiyon yaratabilecek etkenlerden de uzak durulmalıdır. Uykusuz kalmamak, özellikle el ve ağız hijyenine özen göstermek, gerekli bakımı sağlamak, aksatmamak, üşümekten kaçınmak, mikropların vücuda girmesini engellediği için ağızdan değil de burundan nefes almak yeterlidir. Soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklar faranjiti tetiklediği için bu tarz bir rahatsızlıkla karşılaştığınızda medikal veya bitkisel ilaçlarla gerekli önlem alınmalı, vitaminsiz kalmamaya özen gösterilmelidir.

Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce dinlenmek, istirahat etmek, özellikle ses tellerini, boğazı zorlayacak, yoracak eylemlerden kaçınmak başta gelir. Kalorisi yüksek besinler tüketmek, nefes açıcı ürünleri tercih etmek, vitamin ve ilaç kullanmak hastalığın etkilerini hafifletmek ya da gidermek için faydalı olacaktır. Eğer hastalık uzun süre geçmesine rağmen iyileşmiyor ve etkileri azalmıyorsa sağlıklı bir teşhis konabilmesi ve doğru tedavi yönteminin uygulanabilmesi için bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
" } ] }