{ "title": "Faranjit Ses Kısıklığı", "image": "https://www.faranjit.gen.tr/images/faranjit-ses-kisikligi.gif", "date": "20.01.2024 13:01:27", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Faranjit, Türkçe anlamıyla ses kısıklığıdır. Ağız ve boğaz kısmının arkasında farinks denilen bir bir kısım vardır. Ağız muayenesinde tam karşıda görülen farinks iltihaplaştığı taktirde farenjit meydana gelir. Fanajit, farenksin iltihaplanması anlamına gelir. Özellikle kışın mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi ile ortaya çıkan ve bulaşıcı olan bir boğaz hastalığıdır. Faranjite önlem alınmadığı taktirde bronşit hastalığına çevirebilir. Kimi insanda uzun süredir farenjit olduğu halde fazla rahatsızlık vermez. Bu durumda farenjit hastalığı kronikleşmiştir. Buna \" Kronik Faranjit \" denir. Faranjitin en şiddetli olduğu ve yeni ortaya çıktığı duruma da \" Akut Faranjit \" denilmektedir.

Neden Faranjit Oluyoruz?

Farinks, toza ve ısıya karşı oldukça hassas bir organdır. Hem akut hem de kronik faranjitin sebepleri her ne kadar mikrop olsa da oluşumlarının nedenlerinde küçük farklar vardır.

Kronik farenjit sebepleri: Sigara ve alkol kullanımı, alerjik reaksiyonlar, virüs, bakteri, geniz akıntısı ve kuru hava neden olabilmektedir. Aşırı sıcak ve soğuk yemek veya içmek, bademcik iltihabı ve aşırı tüketilen asitli içecekler de kronik faranjite neden olabilmektedir.

Akut faranjitin sebepleri: Genellikle virüs veya bakteriler akut faranjit nedenleridir.

Mevsimlerin ani değişmesi, kapalı ortamlar ve daha farklı tahriş edici sebepler de farenjit için ortam hazırlar. Havada dolaşan maddeler ve bazı soğuk alğınlığı sebepleri de farenjit sebebi olabilir.

Faranjit'in Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş, lenf bezlerinin şişmesi faranjitin belirtileridir. Genellikle burun ve boğaz boşluğundaki iltihaplanma ile ortaya çıkar. Kişiyi oldukça rahatsız eden bu belirtilerle yutkunma güçlüğü ve nefes alımı zorlanmaya başlar. Genellikle tedavi edilmeden kendi haline bırakılmasıyla birlikte 3-10 gün arasında vücut kendi kendini onarır ve iyileşme görülür. Faranjitin uzun süre geçmeyen öksürükle birlikte görülmesi durumunda bulantı ve kusma da olursa bir hekime görünmek gerekir. Acil tedavi edilmediği taktirde grip, kızamık ve kızı hastalığına çevirme riski vardır.

Faranjit'in Tedavisi Nasıl Yapılır?

Antibiyotik kullanımı farenjit hastalığı için en uygun tedavi yöntemidir. Antibiyotikler virüs üzerinde etkili olmasa da bakterileri yok ederek hastalığın iyileşme süresini hızlandırır. Ateş düşürücü, ağrı kesici ve öksürük kesici ilaç tedavileri alınabilir. Kronik farenjit için tedavi oldukça uzun sürer fakat bu tedavi kronik faranjiti tamamen ortadan kaldırmaz.

Faranjit'ten Korunma Yolları

Sigarayı bırakmak kesinlikle önemlidir. Aşırı sıcak ve soğuk yemek ve içmekten kaçınılmalıdır. Tozlu ve kirli ortamlardan ve kapalı alanlarda fazla durmaktan kaçınmak gerekir. Elleri sık yıkamak enfeksiyon oluşumunu azaltması açısından önemlidir. Mide kapakçığından kaçak anlamına gelen reflünüz varsa asitli içeceklerden, alkol ve çay gibi içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Vitaminsiz kalmamak ve sağlıklı bir yaşam faranjitten korunmak için önemli noktalardır.
" } ] }